HISTORIE VAN DE SHEEP DOG TRIALS

Door de eeuwen heen werd al lang gewerkt met verschillende soorten herdershonden, waaruit uiteindelijk de Border Collie evolueerde, zoals wij hem tegenwoordig kennen.

Ongetwijfeld werden ook al heel lang wedstrijden gehouden tussen herdershonden van naast elkaar gelegen of bevriende boerderijen. Laten zien hoe goed je hond is en hoe snel en gehoorzaam is natuurlijk altijd een uitdaging. Over hoe vaak, waar en hoe uitgebreid competities gehouden werden is weinig bekend.

De eerst bekende officiële wedstrijd vond plaats in Bala, een oud stadje daterend van 1307 in Noord Wales op 9 Oktober 1873.

R.J. Lloyd Price, Esq., of Rhiwlas, Bala was de organisator van de wedstrijd die plaatsvond op mooie heuvelachtige velden van Garthgoch en Ghiwaedog fields, net ten noorden van Bala. Ondanks het natte, koude weer kwamen toch zo’n 300 toeschouwers kijken naar de tien deelnemers aan de wedstrijd. Deze was verdeeld in twee onderdelen. In het eerst deel werden drie Welsh Mountain schapen losgelaten op hetzelfde moment dat de deelnemende handler zijn hond uitstuurde om de schapen te halen over een afstand van ongeveer 450 meter en ze in een kleine pen met een opening van een kleine 2 meter te drijven. Aan het tweede deel van de wedstrijd mochten de vier beste deelnemers meedoen. Zij zonden hun hond over een afstand van ruim 700 meter weg om drie nieuwe schapen te halen en ze door een fetchpoort terug te brengen.

In “The Field” van 18 Oktober 1873 wordt een omschrijving gegeven van de winnende runs van James Thompson uit Dumfriesshire, Schotland, en zijn hond Tweed. “a small black and tan dog, with a white forefoot, very compactly built, with an intelligent foxy head and fair coat.”

De hond "... soon showed us what ought to be done and the way to do it, commencing leisurely, without frightening his charges, and swinging easily outside of and well away from the three sheep - not by any means an obliging trio - he, with very little human aid, got them right up to the pen, past which they rushed at best pace, but the canny Scot, put over a wall by his master - a bit of a swagger, some thought headed them unseen, and quickly returned the sheep to Mr Thomson..............'Not caught yet' though; for, resisting human attempts at imprisonment, the next instance saw them up the rocks and into the crowd, favouring in one way the dog by keeping together,.............. Tweed soon had them down, displaying great pace and wonderful obedience, and in fourteen minutes all three were popped in, amid loud cheers............."

In de tweede run Tweed ".....started from the crown of the hill, at once saw his three sheep, who had run up to the top hedge of the large grass field where they were turned out, and, going at a tremendous pace, brought them without a check straight down to and through the required gate, dropping to a signal at least a hundred yards away from his master ....."

Op de plaats van deze eerst bekende Trial staat een gedenksteen met een stenen plaquette met daarop de volgende tekst in Welsh an Engels;

Cynhaliwyd Treialon cwn defaid cyntaf a

Gofnodwyd ar y saflehon ar cae

Cyferbyn, ar 9fed Ohydref 1873

Hyrwydd can y diweddar R.J. Price, ysw. o Rhiwlas y Bala

 

The first recorded sheep dog trial

Was held on this site and field opposite,

On October 9 th 1873

Organised by the late R.J. Price, esq of Rhiwlas, Bala

Een pamflet, in het bezit van de National Welsh Library, over deze eerste trial laat een afbeelding zien van Tweed en de drie schapen.

Pamflet van de eerste Sheep Dog Trial in Bala

De trials in Bala werden jaarlijks gehouden tot en met 1877. Daarna werden ze overgenomen door de Llangollen Trials in 1878, die behalve in de oorlogsjaren ook jaarlijks werden gehouden.

Een jaar na de Bala Trial (helemaal zeker is het tijdstip niet) werden ook in Schotland voor het eerst Trial georganiseerd en wel tijdens de Carnwath Agricultural Society’s Show op de Pentland Hills in Lanarkshire. Een jonge lokale herder, James Gardner met zijn teef Sly won deze trial.

Voortkomend uit de eerste Bala Trials werden in 1876 in Londen de eerste internationale Trials gehouden. De Schotse winnaar in Bala, James Thompson had opgeschept over de superioriteit van de Schotse herders en hun honden en de Welshe herders waren toe aan een herkansing. R.J. Lloyd Price organiseerde daarom op 30 juni van dat jaar trials in Alexandra Park in Londen. Hoewel de trots van de Welsh werd hersteld in de vorm van de Welsh winnaar John Thomas van Cwm yr Aethnen, was de wedstrijd verder geen groot succes. Een flink aantal van de speciaal uit Wales overgebrachte schapen ontsnapten van het veld en werden nooit meer teruggevonden. Deze londense trials werden daarna niet meer georganiseerd.

In de “Otago Witness” (Nieuw Zeeland) van 7 Oktober 1876 verscheen een artikel met een ingezonden stuk van een zekere Arthur Cecil, waarin hij vier punten noemt ter verbetering van de Sheep Dog Trials in Alexandra Palace. Een antwoord hierop komt van R.J. Lloyd Price.

In Northumberland, Engeland, werd ook in 1876, nog een andere trial gehouden. De honden moesten zo’n 800 meter verderop, na de River Rede te zijn overgestoken de schapen ophalen op een tegenover liggende heuvel. Wie de winnaar was is niet echt bekend. Er werden er drie genoemd; Walter Telfer, John Robson en Simon Rutherford.

In 1898 werd de Longshaw Sheep Dog Trials Association opgericht. Vanaf dat jaar tot op heden worden jaarlijks trials georganiseerd, met uitzondering tijdens de twee wereldoorlogen. Op 24 Maart 1898 vond de eerste trial plaats met 16 deelnemers in de Open Klasse en 5 in de regionale klasse. Het totale prijzengeld bedroeg toen £ 19. De tweede maal dat de trials werden gehouden, in september van hetzelfde jaar waren er al 700 betalende toeschouwers en werd een speciale trein ingezet. In 1901 was het aantal toeschouwers al gerezen naar 3.000. Van de opbrengst van de trials ging een deel naar goede doelen. Een commentaar over een van de trials luidt als volgt: “De beste hond op het veld was niet de winnaar – het was de twee jaar oude Sep van Mr. Barcroft, maar het was niet de schuld van het beest dat de schapen zo stom waren.”

Vrouwen mochten aan deze Longshaw Trials voor het eerst meedoen in 1927 en vanaf 1936 werden de winnaarS bekend gemaakt met een microfoon. Daarvoor was het de meesten toeschouwers niet bekend wie er nu eigenlijk gewonnen had. Na de tweede Wereldoorlog was de BBC aanwezig bij de trials. Wat oorspronkelijk een wedstrijd van één dag was is hedentendage uitgegroeid tot een populair driedaags evenement waar elk jaar aan het eind van de zomer vele duizenden mensen op af komen en waarvan de opbrengsten nog steeds naar goede doelen gaan.

Toen in juli 1906 de ISDS werd opgericht kwam er een eind van het hap-snap organiseren van wedstrijden. De ISDS bracht meer regelmaat in de trial-wereld en de eerste maal dat de International Sheep Dog Society een eigen wedstrijd organiseerde was dit in Augustus 1906 in Gullane Hill in East Lothian. De eerste Supreme Champion was Richard Sandilands uit Schotland met Don (ISDS 11). Hoewel de wedstrijd “international”werd genoemd waren de 27 deelnemers uitsluitend Engels of Schots. Pas in 1922 namen handlers uit Wales aan de wedstrijden deel en in 1961 kwamen daar Ieren bij. Inmiddels zijn de door de ISDS georganiseerde internationale wedstrijden ècht internationaal en komen deelnemers en toeschouwers vanover de gehele wereld naar de evenementen toe.

Squire Price van de Rhiwlas Estate, die zo belangrijk is geweest voor de start en vormgeving van de Sheep Dog Trials, was ook bekend als eerste die Whisky uit Wales distilleerde. Hij werd begraven bij Llnafor onder een aandenken aan zijn renpaard Bendigo die hem eens van de financiële ondergang redde door een race te winnen: "As to my latter end I go, To win my Jubilee, I bless the good horse Bendigo; Who built this tomb for me".